Skd Birdy
Binlerce yetiştiricinin karşılaştığı bu karmaşık sorun, kimisi tedavi etmeyi başarmış, kimisi tüm sezonu kaybetmiş, kimisi ise üretimin başarısız olması nedeniyle uğradığı maddi kayıplar nedeniyle bu hobiyi bırakmıştır. siyah nokta sorunu Siyah nokta kanaryalar, saka kuşları, zebra balığı ve bazı tropik kuşların yavrularında görülür.
Konuyla ilgili ilk ve genel fikir olarak bu videoyu izleyin, ardından makalenin tamamını okumaya devam edebilirsiniz:
Yumurtadan yeni çıkmış süs kuşu civcivlerindeki siyah nokta
Siyah nokta nedir?
Siyah nokta, yeni yumurtadan çıkan civcivlerin sağ tarafında karaciğer ve safra kesesinin genişlemesi sonucu siyah bir noktanın oluşması nedeniyle yetiştiriciler tarafından verilen terminolojik bir isimdir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi karnın alt kısmında sağ tarafta siyah noktaya neden olan bu sorunun birçok nedeni bulunmaktadır. Bazen iki neden bir araya gelir; bu nedenle yetiştiriciler durumu doğru bir şekilde teşhis edemiyor. Sonuç olarak uygun tedaviyi sağlayamıyorlar.
Siyah noktalı hikayem
Çoğunuzun bildiği gibi 2021 yılından bu yana Suriye Kanarya ırkını geliştiriyorum. Hazırlık aşamasına yönelik önleyici ve tedavi edici kurs programı kapsamında üretim sezonu öncesinde kuşların bağırsaklarını temizlediğimi belirtmekte fayda var. Bu nedenle kursu bitirdikten sonra aldığım tek ayakkabıda siyah noktayla karşılaştım. Fiziksel yapısı güçlü olan kanarya türlerini seçmeye özen gösterdiğim için üretim sezonuna en az 5 ay kala bu kuşların bağışıklıklarının arttırılması için çalıştım. Çok şükür üretilen civcivlerin %85’inde sorundan kurtuldum.
2022 sezonu
İkinci yılda ise sürpriz oldu. Kuşların bağışıklığını artırmaya odaklandığım için kuşları ilaçlama kursuna tabi tutmadım. Bu sorun nedeniyle 40'tan fazla civcivimi kaybettim ve sorunun kesin sebebini tespit edemedim. Siyah noktalı yumurtadan çıkan civcivlerin toplam sayısı tam olarak beş çiftten ortaya çıktı. Çabalarıma rağmen ikinci sezonda sorunu çözmeye yönelik tüm çabalarım başarısızlıkla sonuçlandı.
2023 sezonu
Üretim sezonunu tamamladıktan sonra kuşların bağışıklığını artırmaya odaklandım ve odak noktamın çoğunu bu konuya yoğunlaştırdım. Üçüncü yıl üretim sezonuna başladığımda kuş ticaretiyle meşgul olduğum ve çok seyahat ettiğim için kuşlarıma bir önleme kursu uygulamadım. Sadece üç yeni çiftin civcivlerinde siyah noktayla karşılaşmayı bekliyordum. Çünkü onları kuş odama aldım ve bir dönem kuşlarımın yaptığı gibi aşılarını yapmadım. Ancak geçen sene ürettiğim kuşların civcivlerinde siyah nokta olması beni şaşırttı. Garip olan şu ki, ilk karın bölgesindeki siyah noktayı tedavi etmek için yaptığım tüm girişimler de başarısız oldu.
Bu nedenle siyah nokta sorununun nedenlerini uzun uzadıya araştırıp okuduğum, duyduğum, gördüğüm her bilgiyi irdeledim, filtreledim. Allah'a şükür bu sorunun nihai çözümüne ulaştım, bunu da bu yazının sonunda anlatacağım.
Okuduğum harika çalışmalardan biri Dr. Abu Hazem'in Uluslararası Ornitoloji Derneği'nin internet sitesinde yazdığıdır (konuyu okumak için buraya tıklayın). Ancak birçok nedenden ve tıbbi bilimsel terminolojiden dolayı bazı eğitimciler için biraz karmaşık olabilir.
Ardından, Kasım 2020'de Karşılaştırmalı Patoloji Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmadan bir alıntı ve özet gözüme çarpana kadar aramaya devam ettim.
Karşılaştırmalı patobiyoloji dergisi, Tahran, İran'daki İslami Azad Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Bilim ve Araştırma Şubesi'ndeki dört veteriner hekim tarafından yürütülmektedir.
Bu çalışma 10 üretim odasında gerçekleştirildi. Her odada en az 89 kanarya, en fazla ise 500 kanarya vardı.
Bu da ortalama 1.500 kanaryanın deneye ve çalışmaya tabi tutulması anlamına geliyor. Bu çalışmayı görüntülemek için buraya tıklayın
Siyah noktanın nedenleri
Bu doktorlar çalışmayı bir PCR testi kullanarak yürüttükten sonra enfekte yetişkin kuşlardan ve civcivlerden dışkı, mukus ve kan örnekleri aldılar. Laboratuvar sonuçları sıralandıktan sonra siyah noktanın nedenlerine ilişkin sonuçlar şu şekilde oluştu:
Öncelikle siyah nokta sorununun viral nedenleri:
CaCV olarak bilinen Circovirüs'ten kaynaklanır ve "virüs taşıyan" kuşlar tarafından bulaşır. Farklı bir virüs olmasına rağmen Fransız köstebeği olarak bilinen gaga ve tüy sorunlarına neden olan virüsle aynı cinse aittir.
Ötücü kuşlarda ilk ötücü enfeksiyonu vakaları ilk kez 1995 yılında kaydedildi. Oldukça bulaşıcıdır, dezenfektanlarla bile ortadan kaldırılması zordur ve yüzeylerde altı aya kadar yaşayabilir. Bu nedenle bu virüsü taşıyan kuşlarla çiftleşmeyi durdurmak ve kuşun bağırsaklarını iyi temizlemek gerekir. Diğer viral hastalıklar gibi antibiyotik tedavisinden etkilenmez. Bu nedenle özenle seçilmiş, sağlıklı ve bu sorundan arınmış kuşların seçilmesi çok önemlidir. Kuşlar konusunda uzmanlaşmış bir veteriner hekim ile koordinasyon sağlanarak veya otopsi yoluyla veya şüpheli kuşlar üzerinde virüs testi (PCR) yapılarak teşhisin doğrulanması yoluyla. Bu nedenle kuşları diğer hastalıklardan uzak tutmak sorunun kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. İyi haber şu ki bilim insanları bu tür virüslere karşı bir aşı geliştiriyor.
İkinci olarak siyah nokta sorununun bakteriyel nedenleri vardır.
En önemlileri mikoplazma ve klamidyadır. Mikoplazma, dört türüyle, ne bakteri ne de virüs olan, her ikisinden de belirli özellikler alan ayrı bir mikrop grubudur. Bazıları üst solunum sistemi üzerinde çalışarak kuşu hastalık stresi altına sokar ve bu da Newcastle, influenza, E. coli bakterileri ve diğerleri gibi diğer hastalıkların kuşa saldırmasına fırsat tanır. Bazıları eklem iltihabına neden olur. Kanat eklemi, diz eklemi ve ayak parmağı eklemleri gibi. Böylece enfekte kuşlarda topallığa neden olur. Bazıları civcivlerin büyümesini geciktirir ve kemik büyüme sorunlarına neden olarak kanarya civcivlerinde boyun burkulmalarına veya parmakların içe dönmesine neden olur.
Klamidya veya papağan ateşine gelince, akciğerleri etkileyen ve klamidya psittaci olarak da bilinen klamidya bakterisinin neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyondur. Kanaryalar gibi diğer kuş türlerinin yanı sıra papağanları da enfekte eder.
Üçüncüsü, parazit enfeksiyonu siyah nokta sorununa yol açtı
Özellikle koksidiyoz ve kanser.
Dördüncüsü, mantar enfeksiyonu siyah nokta sorununa yol açtı
Haşlanmış yumurta, yumuşak ezme veya filizlenmiş tohumların karışımından kaynaklanır...
Arapçaya çevirdiğim çalışmadan bir alıntı:
Kara nokta hastalığı son birkaç yılda kanarya sürülerinde yayıldı.
Hastalığa virüsler, mikoplazmalar ve çeşitli parazitler dahil olmak üzere çeşitli bulaşıcı ajanlar neden olabilir. Yumurtadan yeni çıkmış kanaryalardaki belirtiler arasında karında siyah bir nokta, karın büyümesi, safra kesesi tıkanıklığı ve geç fetal dönemde ölüm veya virüsü taşıyan civcivlerin yavruları yer alır. Yetişkinlerde kanarya hastalığı; donukluk, iştahsızlık, uyuşukluk, tüy bozukluğu, depresyon, ateş ve nadiren ölümle karakterizedir. Bu çalışmayı yürütmek için her biri 89 ila 500 kanarya arasında değişen 10 kanarya sürüsünden örnekler toplandı. Circovirus ve Mycoplasma canarivirus'ü tespit etmek için spesifik bir PCR testi kullanıldı. Diğer bakteriyel veya mantar enfeksiyonları için mikrobiyal numunelerin kullanılmasına ek olarak. Bağırsak sürüntüleri parazit enfeksiyonunu tespit etmek için de kullanılmıştır. 4 sürüde kanarya virüsü tespit edildi. Herhangi bir yaralanma ya da başka yaralanmaya rastlanmadı. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, kanarya sirkovirüsü, kuşun vücudunun sağ tarafında bulunan tek taraflı siyah noktanın olası etkenidir. Safra kesesi tıkanıklığından dolayı oluşan siyah noktadır. Bu, İran'da kanarya sirkovirüsünün tespitine ilişkin ilk rapordur.
devamı
Her bir nedeni araştırıp, sonuçları kuşlarıma yansıttıktan, Dr. Abu Hazem ve diğerlerinin yazdıklarını karşılaştırdıktan ve okuduklarımla yaşadıklarımı karşılaştırdıktan sonra, sevgili yetiştiricimiz, yukarıdakilerin hepsini sizin için şu şekilde özetleyebilirim:
Civciv yumurtadan çıkarsa neredeyse felç olur. Gagasını açıp yiyecek arayamıyor. Cildini çevreleyen tüyler yumuşak, cilde yakın veya hafif ise. Bu siyah noktaya bir virüs neden oluyor. Tedaviyle kendinizi yormayın. Çünkü tedavide bağışıklığa ve vücudun tedaviye cevap verme yeteneğine bağlıyız ve burada bağışıklık sıfırdır.
Civciv biraz aktifse ve ebeveynlerinden yiyecek istemek için ağzını açıyorsa. Derisini çevreleyen tüyler dik ve bol. Burada viral nedeni ekarte ediyoruz ve elimizde üç neden kalıyor: ya bakteriyel ve tedavi ya tilosin, tilikozin ya da amoksisilin. Civcivler ve ebeveynler için
Veya parazitiktir ve amprolium veya üçlü sülfa ile tedavi edebiliriz. Tavuklar için sadece manuel sonda karışımına ronidazol ekliyoruz. Ebeveynlere gelince, parazitin türünü belirliyoruz ve sorunu ebeveynler için ayrı bir şekilde tedavi ediyoruz.
Veya aşağıdaki bileşiklerin tamamını yapıştırma karışımıyla karıştırmaya başvuruyoruz. Neomisin ve oksitetrasiklin içeren bir amprolium damlası içeren üçlü bir sülfa damlasıdır. Mercimek miktarını ekleyin ve tavuğu siyah nokta kaybolana kadar elle soyun.
Ancak civciv sağlıklı bir şekilde yumurtadan çıkıyorsa ve ilk saatlerde veya birinci veya ikinci günde üzerinde siyah bir nokta görünmüyorsa, bilin ki bu anne veya babadan, onlardan birinden veya sizden sevgili yetiştiriciden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Bu durumda ebeveynlerde hastalığın tanısına göre sorunla baş edebilir, doğru tanı için uzman bir veterinerden yardım almalısınız. Sonrasında veteriner hekimin talimatları doğrultusunda uygun tedaviyi sağlıyoruz.
Daha sonra 3 gün üst üste suya üçlü vitamin veriyoruz. Daha sonra 15 günlük olana kadar probiyotiklerle birlikte 3 gün üst üste karaciğer toniği
Sonuç olarak
Geçmişte bir ons önlemenin bir kilo tedaviye değer olduğunu söylemişlerdi. Yani üretim ve üreme sezonuna girmeden önce kuşlara bir dezenfeksiyon işlemi, yani kuş bağırsaklarının beyazlatılması denir. Bu sinir bozucu kabustan kurtulana kadar yaptığım şey buydu ve bu sorundan kurtulmak için Pantex'in yeni grog ürünü olan sihirli karışımı kullandım.
Bu işlem en iyi ve en güvenli olanıdır. Elbette üretim sezonu öncesinde kuşları dezenfekte etmek için önleyici kurs şeklinde iki yöntemi devreye aldık. Bunları buraya tıklayarak görebilirsiniz.
Sevgili yetiştiricimiz, kuş odanızdaki biyogüvenlik koşullarını ihmal etmeyin. Bu çok önemli bir konudur. Buraya tıklayarak biyogüvenlik hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Biyogüvenliğin en önemli şartı kabuğundan temizlenmesi gereken tohumların birbirine karıştırılmamasıdır. Önce kuşun yemlik ve tohum tepsilerinde bıraktığı tüm kir ve atıkların temizlendiğinden emin olun.
0 YORUMLAR